Skjult Sannhet’s Blog


Vann mangel – Fremtidens krise
september 13, 2008, 12:31 am
Filed under: Drikkevann Krise | Stikkord: , ,

Mens verdens befolkning tredoblet på 20-tallet, bruk av fornybare vannressurser har vokst seks fold. I løpet av de neste femti årene har verdens befolkning vil øke med en 40 – 50%. Dette befolkningsvekst – kombinert med industrialisering og urbanisering – vil resultere i en økende etterspørsel etter vann og vil ha alvorlige konsekvenser på miljøet.

Folk mangler drikkevann og sanitære forhold

Allerede er det mer avløpsvann som genereres og dispergert i dag enn noen annen gang i historien av vår planet: mer enn én av seks mennesker mangler tilgang til trygt drikkevann, nemlig 1,1 milliarder mennesker, og mer enn to av seks mangler tilstrekkelig sanitære forhold, nemlig 2,6 milliarder mennesker (Estimation for 2002, av WHO / UNICEF JMP, 2004). 3900 barn dør hver dag fra vann bæres sykdommer (WHO 2004). Man må vite at disse tallene representerer bare personer med svært dårlige forhold. I virkeligheten, disse tallene bør være mye høyere.

Vann ressurser blir knappe
Agricultural krise

Selv om mat sikkerheten har blitt betydelig økt i løpet av de siste tretti årene, vann uttak for vanning representerer 66% av det totale uttak og opptil 90% i Arid regioner, den andre 34% som brukes av innenlandske husholdninger (10%), industri (20 %), Eller ha fordampet fra reservoarer (4%). (Kilde: Shiklomanov, 1999)

Som per innbygger bruker øker på grunn av endringer i livsstil og som befolkningen øker også, andelen av vann til menneskelig bruk er økende. Dette, kombinert med romlige og tidsmessige variasjoner i vann er tilgjengelig, betyr at vannet til å produsere mat til menneskelig konsum, industrielle prosesser og alle andre bruker, blir knappe.

Environmental krise
Det er alle mer kritiske at økt vann bruk av mennesker ikke bare reduserer mengden vann tilgjengelig for industri-og landbruksprodukter utvikling, men har en dyp effekt på akvatiske økosystemer og deres avhengige arter. Environmental saldo er forstyrret og kan ikke spille sine regulerer rolle lenger. (Se Vann og Natur)

The concept of Water Stress

Kilde: WaterGAP 2.0 – desember 1999

Vann stress resultater fra en ubalansen mellom vann og vannressurser. Vannet stress indikator på dette kartet måler andelen av vann tilbaketrekning med hensyn til totale fornybare ressurser. Det er en kritikalitet system, som innebærer at vann stress avhenger av variasjon av ressurser. Vann stress fører til forverring av ferskvann ressurser når det gjelder kvantitet (aquifer over-utnyttelse, tørre elver, etc.) og kvalitet (eutrophication, organisk materiale forurensning, saltløsning forstyrrelse, etc.) Verdien av denne kritikalitet system som indikerer høy vannstand stress er basert på ekspert skjønn og erfaring (Alcamo og andre, 1999). Det spenner mellom 20% av bassenger med svært variabel runoff og 60% for tempererte sonen bassenger. I dette kartet, tar vi en samlet verdi på 40% for å indikere høy vannstand stress. Vi ser at situasjonen er heterogene over hele verden.

En økning i spenningene

Som ressursen blir knappe, spenningene mellom ulike brukere kan intensivere, både nasjonalt og internasjonalt nivå. Over 260 elva bassenger er delt av to eller flere land. I fravær av sterke institusjoner og avtaler, endringer innen et basseng kan føre til transboundary spenningene. Når store prosjekter fortsette uten regionalt samarbeid, de kan bli et punkt av konflikter, heightening regional ustabilitet. Den Parana La Plata, studere Sea, Jordan og Danube mai tjene som eksempler. På grunn av press på Studere Sea, halvparten av sin superficy har forsvunnet, som representerer 2 / 3 av volumet. 36 000 km2 av marin begrunnelse er nå utvinnes av salt.

Mot en måte å impove situasjonen
«Det er en vann-krisen i dag. Men krisen er ikke om å ha for lite vann for å tilfredsstille våre behov. Det er en krise for å administrere vann så dårlig at milliarder av mennesker – og miljøet – lider dårlig.» World Water Vision rapport

Med den nåværende tingenes tilstand, korrigerende tiltak likevel kan bli tatt for å unngå krise for å bli verre. Det er en økende bevissthet at våre ferskvann ressursene er begrenset og må være beskyttet både når det gjelder kvantitet og kvalitet. Dette vannet utfordring påvirker ikke bare vann samfunnet, men også beslutningstakere og hvert menneske. «Vann er everybody’s business» var en av de viktige meldinger av 2nd World Water Forum.

Lagrer vannressurser
Uansett bruk av ferskvann (landbruk, industri, innenlands bruk), enorme lagre av vann og bedring av vann-styring er mulig. Nesten overalt, vann er bortkastet, og så lenge folk ikke møter vann mangel, de tror at tilgang til vann er en opplagt og naturlig ting. Med urbanisering og endringer i livsstil, vann forbruk er bundet til å øke. Men endringene i mat vaner, for eksempel, kan redusere problemet, og vite at voksende 1 kg poteter krever bare 100 liter vann, mens 1 kg av oksekjøtt krever 13 000 liter.

Bedre drikkevann forsyning
Vann bør bli anerkjent som en stor prioritet. En av de viktigste målene i World Water Council er å øke bevisstheten rundt vannet problemet. Beslutningstakere på alle nivåer må være brukt. En av Millennium Development mål er å halvere, innen 2015, andelen mennesker uten bærekraftig tilgang til trygt drikkevann og sanitære forhold. Slik som mål, flere tiltak som bør tas:

* Garantere retten til vann;
* Decentralise ansvaret for vann;
* Utvikle kunnskap på lokalt nivå;
* Øke og forbedre finansiering;
* Evaluere og overvåke vannressurser.

Forbedre transboundary samarbeid

Så vidt transboundary konflikter er bekymret, regionale økonomiske developement og kulturelle bevaring kan bli styrket av stater samarbeider med vann. I stedet for en utvikling i retning av krig, vann styring kan ses som en trend i retning av samarbeid og fred. Mange tiltak er lansert for å unngå kriser. Institusjonelle forpliktelser som i Senegal River er opprettet. I 2001, Unesco og Grenn Cross International, har forent krefter i reaksjon på den voksende trusselen om konflikter knyttet til vann. De lanserte felles fra mulige konflikter til Co-Operation Potential program for å fremme fred i bruk av transboundary vassdrag ved å ta opp konflikter og fremme samarbeid mellom stater og interessenter.

Beklager at innleggene inneholder en del grammatikkfeil, og engelske ord. Dette vil bli rettet så snart jeg får tid. Vil du hjelpe meg? Send den feilfrie teksten til skjultsannhet@gmail.com – Takk

Reklamer

Legg igjen en kommentar so far
Legg igjen en kommentarLegg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s%d bloggere like this: